Accidentele rutiere și primul ajutor

Posted in Buletine / comunicate de presă

Accidentele si primul ajutorÎn ultima perioadă, salvatorii unității noastre au sesizat că la unele accidente rutiere sau evenimente cu victime, o parte dintre cetățenii care vor să dea o mână de ajutor persoanelor aflate în dificultate, fac acest lucru în mod greșit, uneori chiar punând în pericol viața celor pe care vor să-i salveze.

Printre cele mai mari erori întâlnite se regăsesc preluarea victimelor de la fața locului cu scopul de a ajunge cât mai repede la o unitate spitalicească fără a aștepta sosirea echipajelor medicale ale SMURD ori ale Serviciului de Ambulanță, extragerea persoanelor rănite din autoturisme fără ca acestea să prezinte un pericol iminent de explozie ori de incendiu, acordarea primului ajutor în mod greșit din cauza necunoașterii metodelor specifice, neluarea măsurilor de siguranță la fața locului, existând riscul producerii unor noi accidente sau ambuteiaje, neanunțarea ori furnizarea de date insuficiente la numărul unic pentru apeluri de urgență 112, ori anunțarea cu foarte mare întârziere a evenimentului.

Având în vedere aceste aspecte și pentru ca victimele situațiilor de urgență să beneficieze de o intervenție rapidă și eficientă, recomandăm cetățenilor să respecte următorii pași:

1) anunțarea de îndată a evenimentului pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, precizând locația cât mai exactă, numărul de victime, pe cât posibil starea lor medicală, dacă sunt încarcerate/blocate, dacă sunt scurgeri de carburant și dacă a izbucnit un incendiu sau iese fum de la compartimentul motor. Acest lucru se realizează concomitent cu efectuarea unei recunoașteri minimale pe lângă autoturismul avariat/implicat în accident;

2) asigurarea zonei, prin poziționarea mașinilor oprite în trafic la o distanță de siguranță care să protejeze locul accidentului și montarea triunghiurilor de semnalizare;

3) în cazul în care cetățenii nu cunosc măsurile de acordare a primului ajutor și nu au deprinderile necesare pentru efectuarea acestora, se recomandă ca ei să se rezume la a încerca să calmeze victimele, să comunice cu ele, să le precizeze că au alertat echipajele de intervenție și să le recomande să nu efectueze mișcări bruște care să le agraveze starea lor medicală. Pentru a preveni izbucnirea unui incendiu, până la sosirea salvatorilor se recomandă decuplarea bornelor de la bateria mașinii și să se pregătească stingătoarele din dotarea autoturismelor oprite pentru a putea fi folosite în eventualitatea izbucnirii unui incendiu;

4) în situația în care există un pericol iminent de izbucnire a unui incendiu ori a unei explozii, se recomandă evacuarea imediată a victimelor din autoturism într-o zonă de siguranță, însă extragerea acestora trebuie realizată cu grijă astfel încât să nu fie agravată starea lor medicală.

Înainte de a începe degajarea victimei se verifică să nu fie prinse picioarele pacientului de pedale, se desface centura de siguranță, salvatorul introduce o mână sub brațul victimei și va menține capul în ax, iar cealaltă mână se introduce prin spatele victimei, se agață de cureaua acesteia și cu mișcări ușoare se încearcă scoaterea ei din autoturism, având permanent grijă de menținerea capului imobilizat de umăr. Odată scoasă din mașină, așezarea victimei pe sol impune de asemenea respectarea anumitor reguli cu foarte mare strictețe și anume: capul va fi menținut în permanență în ax. Acest lucru trebuie să fie prioritatea numărul unu pentru pacient, urmărindu-se menținerea permanentă a coloanei vertebrale în linie dreaptă (cap – gât - trunchi), pentru a evita lezarea măduvei spinării în cazul unei fracturi de coloană. După ce ați așezat victima pe carosabil, până la sosirea echipajului medical dotat cu gulere cervicale, trebuie să urmăriți să-i imobilizați coloana cervicală persoanei rănite acest lucru putând fi realizat între două pietre sau suluri de haine.
După imobilizarea victimei puteți să treceți la evaluarea funcțiilor vitale, respirație și puls, apoi, puteți acorda primul ajutor în cazul în care persoana rănită are nevoie.

5) în eventualitatea în care la fața locului sunt mai mulți cetățeni, până la sosirea echipajelor de intervenție profesioniste, solicitați acestora să vă ajute în derularea acțiunilor menționate anterior.

https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t77/1/16/203c.png");">‼https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t77/1/16/203c.png");">‼ATENȚIEhttps://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t77/1/16/203c.png");">‼https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t77/1/16/203c.png");">‼

În nicio situație, oricare ar fi starea medicală a persoanelor rănite, nu se recomandă preluarea victimelor de la fața locului de către persoane neautorizate cu scopul de a ajunge mai repede la spital, acest lucru putând pune în pericol mai mare viața lor.

În funcție de datele pe care le furnizați de la locul evenimentului, din cadrul dispeceratului integrat ISU - Ambulanță se vor aloca forțele și mijloacele necesare gestionării rapide și eficiente a situației respective, cu personal calificat pentru a face față cazurilor critice (ambulanțe de terapie intensivă cu medic, elicopter SMURD cu medic, echipaje medicale SAJ și SMURD, echipaje de descarcerare, echipaje de stingere, etc.).

Suntem convinși că spiritul civic și responsabilitatea față de semeni îi determină pe cei mai mulți dintre cetățeni să vină în ajutorul celor aflați în situații dificile, iar pentru acest lucru pompierii militari teleormăneni le mulțumesc din suflet, însă dorim ca ajutorul oferit să fie întotdeauna unul corect și bine acordat, astfel încât să conducă la salvarea cât mai multor vieți omenești.

Reamintim celor care vor să învețe cum să fie de ajutor semenilor și comunității din care fac parte, că la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman se derulează, cu caracter permanent, un program de voluntariat intitulat „Salvator din Pasiune”. Acesta reprezintă o oportunitate pentru teleormăneni de a-și însuși cunoștințele și forma deprinderile necesare acordării primului ajutor, de a fi un sprijin real pentru cetățenii aflați în dificultate, în diferite situații de urgență.

Informații suplimentare cu privire la programul de voluntariat se pot obține de pe pagina de internet a inspectoratului www.isuteleorman.ro sau de la Serviciul Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Teleorman, cu tel. 0247/311113, int. 27111.

Omul bun la toate!

Posted in Buletine / comunicate de presă

Plt.adj. Adrian SerbanAstăzi, 23 iulie 2019, salvatorul zilei a fost plt. adj. Șerban Adrian, din cadrul Detașamentului de Pompieri Roșiorii de Vede, care, în jurul orei 08.40, în timp ce se întorcea acasă de la serviciu, a observat un incendiu izbucnit la o locuință și a sărit imediat în ajutorul cetățenilor.

Experiența sa, curajul și responsabilitatea față de semeni au fost cu siguranță punctele tari ale salvatorului nostru, acesta intervenind fără ezitare pentru localizarea și lichidarea focului cu mijloacele găsite la fața locului, până la sosirea colegilor săi, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.

Incendiul, ce se manifesta cu flacără deschisă la un pantofar aflat la intrarea în locuință, cu pericol de propagare la bunurile materiale din imediata apropiere și chiar la întregul imobil, a fost stins de salvatorul roșiorean cu ajutorul a câtorva găleți cu apă, aduse rapid la solicitarea sa de către vecini.

Intervenția s-a derulat ca „la carte”, deoarece focul nu putea fi stins fără a se lua măsurile de siguranță, respectiv oprirea alimentării locuinței cu energie electrică, cauza probabilă a evenimentului fiind un scurtcircuit produs la tabloul electric aflat deasupra pantofarului.

Apreciem că intervenția promptă a colegului nostru a condus la salvarea casei, în care locuiau o bătrână de aproape 80 de ani și o femeie de cca. 40 de ani, valoarea acesteia fiind estimată la suma de 30000 de lei.

Plt. adj. Șerban Adrian, absolvent al Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldești, promoția 2003, este genul de om „bun la toate”, în sensul în care el a reușit prin pregătirea sa temeinică să acumuleze cunoștințele și deprinderile necesare derulării și conducerii intervențiilor în cele mai dificile situații de urgență.

În cadrul subunității sale îndeplinește cu succes misiunile încredințate, atât din funcția de conducător autospeciale, comandant echipaj și paramedic, cât și din cea de Șef Gardă de Intervenție și Stingere, fiind unul dintre cei mai apreciați profesioniști ai Detașamentului de Pompieri Roșiorii de Vede.

El este cunoscut de către toți colegii ca un om cu calități personale deosebite, cum ar fi responsabilitatea, curajul, devotamentul și spiritul de sacrificiu, un om care a transformat meseria de salvator într-o pasiune, ghidat de sentimentul de solidaritate față de semeni.

Pentru modul în care salvatorul nostru a înțeles să dăruiască totul acestei meserii, fiind profund implicat și atașat de subunitatea în care își desfășoară activitatea, dar mai ales dedicat OAMENILOR, îl asigurăm de întreaga noastră prețuire pentru tot ceea ce face și îi dorim succes în misiunile viitoare!

#ISUTeleorman
#Omul_bun_la_toate
#Salvatorul_zilei 
#Detașamentul_de_Pompieri_Roșiorii_de_Vede

 

Atenție! Setați-vă telefoanele pentru RO-Alert!

Posted in Buletine / comunicate de presă

Sistemul de avertizare pe telefon RO ALERT intra din nou in testeSistemul de avertizare a populației Ro-Alert va fi supus în perioada 18 - 30 iulie unor testări specifice, atât la nivel național, cât și la nivel județean și local.

Pentru a putea recepționa mesajele difuzate în situații de urgență prin intermediul sistemului RO-Alert, rugăm cetățenii să ia măsuri de configurare a telefoanelor mobile, acest lucru fiind posibil accesând site-ul www.ro-alert.ro, secțiunea #Configurare_telefon, unde, în funcție de operatorul de telefonie și modelul telefonului, se pot activa opțiunile solicitate.

Secțiunea „Configurare telefon” asigură informații complete despre modul de configurare a telefoanelor mobile în toate rețelele, astfel încât publicul să poată recepționa mesajul pe telefonul mobil de care dispune. Sistemul utilizează infrastructurile rețelelor operatorilor de comunicații mobile din România.

Planificarea verificărilor sistemului RO-Alert este următoarea:

* 18.07.2019 – în intervalul orar 10 - 12 – mun. Roșiorii de Vede;
* 19.07.2019 – în intervalul orar 10 - 12 – în localitățile Sârbeni, Poeni, Gratia;
* 22.07.2019 – în intervalul orar 10 - 12 – Balaci, Dobrotești, Didești, Beuca, Drăcșenei, Zâmbreasca, Săceni, Ciolănești, Siliștea Gumești, Tătărăștii de Sus, Tătărăștii de Jos, Scurtu Mare, Necșești, Trivalea Moșteni, Sfințești, Stejaru, Vârtoape, Olteni, Talpa și Gălăteni;
* 23.07.2019 – în intervalul orar 09 - 12 – Ciolănești, Tătărăștii de Jos, Tătărăștii de Sus, Cosmești, Blejești, Gălăteni, Vedea, Călinești, Rădoiești, Beuca, Dobrotești și Didești;
* 24.07.2019 - în intervalul orar 09 - 12 – toate UAT-urile care se învecinează cu localităţi din alte judeţe, inclusive cele de la graniţă;
* 25.07.2019 - în intervalul orar 09 - 12 - toate UAT-urile de pe raza judeţului Teleorman;
* 26.07.2019 - în intervalul orar 09 - 12 - toate UAT-urile de pe raza judeţului Teleorman;
* 30.07.2019 - în intervalul orar 09 - 12 - toate UAT-urile de pe raza județului Teleorman.

Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există acoperire a rețelelor publice de comunicații mobile și nu este necesară instalarea unei aplicații pe telefoanele mobile. Sistemul RO-ALERT funcționează indiferent dacă utilizatorul deține servicii de tip abonament sau prepay, iar recepționarea mesajelor nu generează costuri sau taxe suplimentare pentru utilizatori.

Vă mulțumim pentru înțelegere!

#ISUTeleorman
#ROALERT

Seriozitate și profesionalism

Posted in Buletine / comunicate de presă

66842276 2455024954733227 8987625637074173952 oSăptămâna aceasta, la Centrul de Pregătire a Pompierilor din municipiul Alexandria, o nouă serie de voluntari ai ISU Teleorman desfășoară cursul de prim-ajutor de bază, pe timpul căruia se urmărește însușirea noțiunilor teoretice și formarea deprinderile practice privind acordarea primului ajutor calificat.

La finalul acestei pregătiri, voluntarii vor fi testați atât din punct de vedere teoretic, cât și practic, urmând a se elibera o diplomă de absolvire necesară în desfășurarea activităților în cadrul unității noastre.

Le reamintim celor interesați de programul de voluntariat „Salvator din pasiune”, că pot obține informații suplimentare, condițiile de înscriere și următoarea perioadă de pregătire de pe pagina de internet a inspectoratului www.isuteleorman.ro sau de la Serviciul Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Teleorman, cu tel. 0247/311113, int. 27111.

#ISUTeleorman
#Salvator_din_pasiune
#Voluntariat
#Pompierii
#SMURD

12 voluntari teleormăneni, pe drumul de a deveni salvatori

Posted in Buletine / comunicate de presă

66620366 2454145898154466 5478334204565520384 oÎn această perioadă, 12 voluntari teleormăneni, cu vârste cuprinse între 16 și 50 de ani, înscriși în cadrul programului de voluntariat „Salvator din pasiune”, parcurg în cadrul unității noastre primele două etape de pregătire cu scopul de a deveni adevărați „salvatori” ai comunității din care fac parte.

Cursul introductiv, care a constat în parcurgerea unor teme cu rol de prezentare a situațiilor de urgență, a profesiei de pompier profesionist, a tehnicii de intervenție și a misiunilor specifice, a fost parcurs cu succes de către aceștia, dorința lor de a-și continua drumul către voluntariat fiind acum și mai mare.

În perioada 15 – 19 iulie a.c. urmează etapa a II-a de pregătire, pe timpul căreia ei își vor însuși atât noțiunile teoretice de bază, cât și deprinderile practice privind acordarea primului ajutor, programul elaborat în acest sens de formatorii SMURD Teleorman fiind unul foarte solicitant, dar și interesant pentru cei care vor să fie de ajutor semenilor.

Printre principalele teme propuse a se desfășura în etapa a doua, se regăsesc noțiuni de anatomie și fiziologie a căilor aeriene și aparatului circulator, anatomia topografică, anatomia și fiziologia aparatului locomotor, lanțul supraviețuirii, suportul vital de bază la adult, suportul vital de bază la copil, sugar și nou-născut, situații speciale în resuscitarea cardio-pulmonară, recunoașterea și tratarea dezobstrucției căilor respiratorii la adult, copil, sugar și nou-născut, traumatismele părților moi, victima cu eviscerație, traumatisme osteo-articulare, arsuri, conduita de urgență în accidentele de motocicletă și mașină, defibrilarea semiautomată și resuscitarea cardio-pulmonară în echipă cu echipament specific.

După parcurgerea acestei perioade de pregătire, cei 12 participanți vor fi testați atât din punct de vedere teoretic, cât și practic, urmând a se elibera o diplomă de absolvire necesară în desfășurarea activităților de voluntariat în cadrul unității noastre. Aceștia vor putea participa la intervenții în funcție de competențele dobândite, în cadrul echipajelor de prim ajutor calificat sau în cadrul altor echipaje de intervenție în situații de urgență.

Reamintim faptul că programul de voluntariat „SALVATOR DIN PASIUNE”, derulat la nivelul județului nostru de către pompierii militari profesioniști, reprezintă o oportunitate pentru tinerii teleormăneni de a-și însuși cunoștințele și forma deprinderile necesare acordării primului ajutor, de a fi un sprijin real cetățenilor aflați în dificultate, în situații de urgență.

Informații suplimentare, condițiile de înscriere și următoarea perioadă de pregătire în cadrul programului de voluntariat se pot obține de pe pagina de internet a inspectoratului www.isuteleorman.ro sau de la Serviciul Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Teleorman, cu tel. 0247/311113, int. 27111.
Vă așteptăm!

#ISUTeleorman
#SALVATORDINPASIUNE
#VOLUNTARIAT
#POMPIERI

 

nu tremur la cutremur

           

logo Ziua IP

            localizare 112 banner             

widget anticoruptie


banner ghid anticoruptie

 
  fiipregatit2     bn informare preventiva     banner ASPR IGSU