Felicitări voluntarilor ISU Teleorman!

Posted in Buletine / comunicate de presă

78146625 2581285245440530 5132809866628300800 oAstăzi, 05 decembrie, de Ziua Internațională a Voluntarilor, în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman a avut loc o activitate festivă la care au participat 20 de voluntari teleormăneni.

Această zi oferă atât voluntarilor, cât și unității noastre ocazia de a onora munca în folosul celorlalți, de a împărtăși valorile voluntariatului și de a le promova în cadrul comunităților.

Vă mulțumim dragi voluntari, pentru că prin implicare și responsabilitate dăruiți semenilor exemple demne de urmat!

#ISUTeleorman
#SMURD
#VOLUNTARI

Atenție la mijloacele de încălzire!

Posted in Buletine / comunicate de presă

79194708 2585476318354756 4844334608621240320 nAstăzi, la ora 10.50, pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, pompierii militari alexăndrineni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din localitatea Cervenia.

Sosiți la fața locului cu o autospecială de lucru cu apă și spumă de capacitate mare și cu o ambulanță SMURD, salvatorii au constatat faptul că focul se manifesta generalizat, la aproape toată locuința, cu excepția unui dormitor, fără victime surprinse în interior.

După aproximativ o oră de luptă cu flăcările, militarii au reușit să stinģă incendiul în limitele găsite, fiind salvate bunuri estimate la suma de 10000 de lei.

Pagubele materiale, reprezentând acoperișul locuinței pe cca. 50 mp, un dormitor, o bucătărie și un hol, cu mobilierul și aparatura electrocasnică aferente, au fost apreciate la cca. 20000 de lei.

Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit faptul că evenimentul a fost generat de jarul căzut dintr-o sobă pe materialele combustibile din apropiere.

RECOMANDĂRI

Având în vedere evenimentele din ultima perioadă și faptul că sezonul rece determină o creștere a numărului incendiilor produse de mijloacele de încălzire cu defecțiuni, improvizații ori pentru că sunt lăsate nesupravegheate, pompierii teleormăneni vă recomandă următoarele:
- evitați supraîncălzirea sobelor, deoarece prin căldura radiată acestea pot aprinde obiectele din jur;
- depozitați jarul și cenușa numai în gropi special amenajate;
- amplasați lemnele și hainele la o distanță de minim 1 m față de sobele metalice, respectiv 50 cm față de cele din teracotă;
- supravegheați permanent focul;
- nu aprindeți focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile;
- izolați coșurile de fum față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a acestuia cu 25 cm; în spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
- evitați introducerea, în coșuri și burlane, a elementelor combustibile ale acoperișului sau planșeului;
- curățați coșurile de evacuare a fumului de funingine.
- nu utilizați aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecție cu defecțiuni sau cu improvizații;
- nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liță a fuzibilului calibrat;
- nu suprasolicitați instalația electrică folosind mai multe aparate simultan;
- nu lăsați nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum ar fi: fierul de călcat, reșourile, radiatoarele și altele asemenea;
- instalați și utilizați aparatura electrocasnică respectând cu strictețe indicațiile producătorului ce sunt menționate în prospectul produsului;
- verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și luați măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;
- respectați regulile și măsurile de prevenire a incendiilor privind folosirea aparatelor de utilizat gazele naturale și a mijloacelor de încălzire de tip centrală;
- nu folosiți instalații de gaz improvizate;
- nu lăsați aparatele de utilizat gaze naturale, în funcțiune, nesupravegheate;
- dacă simțiți miros de gaz, nu utilizați surse de aprindere cu flacără (chibrituri, brichete, etc.), nu aprindeți lumina și deschideți ferestrele pentru aerisire.

Foarte important!
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea oricăror situații care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

#ISUTeleorman
#POMPIERII
#INCENDII
#SMURD

#MAI bine pregătiți, #MAI în siguranță!

Posted in Buletine / comunicate de presă

PA290036Printre activitățile derulate de către salvatorii teleormăneni, pregătirea tinerelor generații pentru a face față unor situații de urgență complexe reprezintă o misiune foarte importantă, realizată atât în unitățile de învățământ din județ, cât și în cadrul programului de voluntariat „Salvator din pasiune”, derulat de către ISU „A.D. Ghica” Teleorman.

Săptămâna aceasta, personalul Serviciului de Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților (SPIRC) împreună cu mai mulți voluntari ai ISU Teleorman desfășoară activități de pregătire în cadrul a cinci licee din Roșiorii de Vede, Videle și Zimnicea. Scopul acestora este de a-i informa și învăța pe adolescenți cum să se comporte în diferite situații de urgență (cutremure, inundații, fenomene meteorologice periculoase, incendii, accidente, etc), cum să acorde primul ajutor, ce informații să ofere la numărul unic pentru apeluri de urgență 112 și cum își pot îmbogăți bagajul de cunoștințe în acest domeniu.

Dacă ieri salvatorii au fost printre elevii Colegiului Național „Anstasescu”, astăzi a sosit rândul tinerilor de la Liceul Tehnologic „V. Madgearu”, care au manifestat un interes major în dobândirea de informații în domeniul acordării primului ajutor și a modului de comportare în cazul producerii unor situații de urgență.

Mai mult decât atât, unul dintre elevii acestei unități de învățământ, Ciobanu Adi Constantin, voluntar al ISU Teleorman, le-a povestit colegilor săi ce însemnă să fii alături de pompieri și care este sentimentul pe care îl simți atunci când știi că ai reușit să ajuți o persoană în momente critice, el având deja experiența a 87 de intervenții în astfel de situații.

Pe această cale, dorim să îi mulțumim pentru modul în care a ales să se implice în rezolvarea problemelor celor aflați în dificultate, pentru spiritul lui civic, altruismul și responsabilitatea față de semeni și îl asigurăm de întreaga noastră prețuire pentru tot ceea ce face, constituind un adevărat model pentru tinerii teleormăneni!

Informații suplimentare cu privire la programul de voluntariat se pot obține de pe pagina de internet a inspectoratului www.isuteleorman.ro sau de la Serviciul Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Teleorman, cu tel. 0247/311113, int. 27111.

#ISUTeleorman
#SALVATORDINPASIUNE
#VOLUNTARIAT
#POMPIERI

Ziua Pompierilor din România

Posted in Buletine / comunicate de presă

13 SEPTEMBRIESalvatorii teleormăneni vă așteaptă vineri, 13 septembrie, să sărbătoriți împreună Ziua Pompierilor din România și 171 de ani de la „Bătălia din Dealu Spirii”, urmând a fi organizate în acest sens ateliere de prezentare a tehnicii de intervenție, puncte de informare preventivă și exerciții demonstrative în toate orașele și municipiile din județul nostru.

Având convingerea că doriți să fiți alături de noi, vă informăm că am pregătit următorul program:

1) „Ziua Porților Deschise”, în intervalul orar 09.00 - 14.00, în toate subunitățile de intervenție din orașele Alexandria, Turnu Măgurele, Roșiorii de Vede, Zimnicea și Videle. Participanții vor avea prilejul să cunoască mijloacele și tehnica de intervenție, să se informeze cu privire la prevenirea incendiilor, să învețe cum să se comporte premergător, pe timpul și după producerea unei situații de urgență, precum și să asiste la câteva exerciții de demonstrative;

2) Ceremonialul militar organizat cu prilejul Zilei Pompierilor din România, în intervalul orar 09.00 – 10.00, în cadrul Detașamentului de Pompieri Alexandria, unde, pentru rezultatele foarte bune obținute în activitate, vor fi avansați mai mulți salvatori în gradul următor, înainte de termen. La această activitate sunt invitați să participe și reprezentanții autorităților județene;

3) În intervalul orar 10.00 – 14.00, pe platoul din fața Casei de Cultură a municipiului Alexandria vor fi organizate următoarele activități: prezentare de tehnică de intervenție și personal, exerciții demonstrative și activități de pregătire/informare a populației privind modul de comportare în diferite situații de urgență.

Participanții vor avea prilejul de a vedea și chiar utiliza anumite accesorii de pe autospeciala de lucru cu apă și spumă de capacitate 2500 de litri, autospeciala de intervenție și salvare de la înălțime Iveco Magirus cu echipajul ce o încadrează (alpiniști), autospeciala de transport personal și victime multiple – ATPVM, autospeciala pentru transport scafandri la intervenție cu ambarcațiunea cu chilă rigidă și borduri moi, autospeciala CBRN și autoșenilata.

La această activitate, vor fi realizate puncte de informare-documentare unde vor fi diseminate materiale informative din cadrul campaniilor naționale „RISC” și „Nu tremur la cutremur”, precum și broșuri privind oferta educațională pe anul 2019 în cadrul unităților de învățământ de profil. De asemenea, pompierii militari vor promova în rândul tinerilor din unitățile de învățământ liceale programul de voluntariat „Salvator din Pasiune”, cu implicarea personalului voluntar al  Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”A. D. Ghica” al judeţului Teleorman.

Vă așteptăm!

Un trecut glorios al pompierilor teleormăneni

Posted in Buletine / comunicate de presă

Afis Expo pompieri 2019jpg

 

Joi, 29 august, la ora 12.00, avem deosebita onoare de a vă invita să fiți alături de noi la vernisajul expoziției „Un trecut glorios al pompierilor teleormăneni”, realizată de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență "A.D. Ghica" al județului Teleorman, Biroul Județean al Arhivelor Naționale și Muzeul Județean Teleorman.

În cadrul acesteia, veți avea prilejul de a face o incursiune printre primele documente și imagini care atestă prezența salvatorilor la nivelul județului nostru, misiunile și faptele lor de eroism, echipamentele de intervenție, precum și o minunată colecție de mașini de pompieri.

Vă așteptăm!

 

nu tremur la cutremur

           

logo Ziua IP

            localizare 112 banner             

widget anticoruptie


banner ghid anticoruptie

 
  fiipregatit2     bn informare preventiva     banner ASPR IGSU